Hoe begin je een goed doel?

Zoals ik al schreef, ik zou je ook op de hoogte houden van mijn eigen Kerstactie. En hoewel we nu heerlijk buiten zitten in de zon, schrijf ik nu over de actie die in december weer vele gezinnen blij gaat maken met een goedgevuld Kerst(levensmiddelen)pakket. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat 1 op de 7 kinderen in dit rijke Nederland in een gezin leeft dat op bijstandsniveau zit. Kijk eens om je heen, waarschijnlijk ook in jouw straat. Of nog erger, treft het je eigen gezin!

heart-64053_1280

Ik heb altijd al een zwak voor goede doelen gehad. Er zijn een aantal die ik zelf steun en dat zijn dan ook echt de goede doelen die mij aan het hart gaan.  Dat zijn Stichting AAP en Villa Joep. Kleine kinderen en dieren, hun leed kan ik niet aanzien. Dan moet ik wat doen. Daarom ben ik donateur geworden.

Ik ben door mijn ziekte sterker geworden. Het klinkt misschien gek, maar als je zoveel meemaakt, maakt dat je vooral geestelijk sterker. In mijn situatie moest ik heel veel zelf uitzoeken, zelf actie ondernemen. Je kunt dan bij de pakken neer gaan zitten of denken:  ik wil beter worden, dus kop op! Natuurlijk waren er moeilijke tijden, maar het sterkt je wel.

Ik denk dat als ik dit allemaal niet had meegemaakt ik de actie ook niet was begonnen. Denk niet dat ik de moed had gehad om de stap te durven nemen. Het is begonnen tijdens een gezellige middag met mijn vriendin. We hadden het over kerst en bij mij in het gezin werken we allemaal. Dat waren toen 4 kerstpakketten! Wat een luxe! Natuurlijk werken we er voor, maar is het niet een beetje overdreven? We kregen het erover dat er in veel gezinnen helemaal niets is, soms niet eens avondeten. En zo is een idee geboren. We zijn die middag gelijk aan de slag gegaan. 16 september 2013. We hebben contact gezocht met een stel meiden die in West-Friesland dezelfde actie heeft en zij hebben ons geholpen met hoe en wat. Want we begaven ons natuurlijk in het diepe. We zijn bedrijven gaan bellen en hebben gevraagd of ze ons wilden sponsoren. Hebben scholen gemaild en gevraagd of ze een inzamelingsactie wilden houden.  Er moest een website gemaakt worden om nog meer bekendheid te krijgen.

Zodoende werden we uitgenodigd om een interview te geven voor de radio! Wow, dit hadden we nog nooit gedaan! Ons Gronings accent! Wat moesten we zeggen! wat moesten we juist niet zeggen? We waren zenuwachtig! Maar na verloop van tijd ging dat over en werd het gewoon leuk om te doen!

De inzamelingsactie bij de AH was ook geweldig. Er waren mensen die halfvolle karren met producten doneerden! We hebben vaak gevraagd of dat wel voor ons was. “Ja”, zeiden ze dan, “dit is zo’n mooie actie!” “Vooral omdat het naar gezinnen gaat die hier in de buurt wonen!”.  Of mensen lieten hun kleine kinderen een product naar ons brengen en vertelden dan waarom we daar stonden. Dat was zo mooi om te zien!

Het bezorgen van de pakketten was soms emotioneel. Je ziet kleine kinderen blij zijn met alleen al het kaartje dat in het pakket zit! Dan hebben ze de rest nog niet eens gezien. Dan weet je dat het gewaardeerd wordt. Mensen die geen woord uit weten te brengen als je een pakket aanbiedt.  We doen dit met zijn allen omdat we vinden dat iedereen met kerst iets extra’s verdient. En dat is ook ons motto:

“Iedereen verdient met Kerst iets extra’s”

In dat jaar hebben we 100 gezinnen blij kunnen maken met een goedgevuld kerst(levensmiddelen)pakket.

10995441_845266245555747_2798632154105794327_n

Dit jaar gaan we voor 200 gezinnen. We zijn achter de schermen al druk bezig. Met sponsorwerving, een nieuwe site en ….een nieuwe naam.

Vanaf nu zal ik je op de hoogte houden van het wel en wee van Kerstactie…..

2 gedachten over “Hoe begin je een goed doel?

 1. Johanna schreef:

  Hallo Marion,
  Ík heb je verhaal gelezen en heb vorig jaar een pakket in ontvangst mogen nemen voor mezelf en later ook een voor mijn dochter .
  We waren hier heel blij mee ,mijn dochter ging met volle tassen en twee ukkies weer naar huis.
  Jij en de andere dames hebben het hart op de juiste plaats zitten,iets voor anderen doen die het minder hebben.
  De meesten willen er niet aan denken om bij een voedselbank aan te moeten kloppen ,of positief over de voedselbank praten,(want het merendeel zijn allemaal mensen die niet willen werken en daarom zijn ze bij de voedselbank) redeneren die mensen.
  Ik ben blij dat de vb er is ,en super blij dat er instanties zijn die mensen die niets hebben toch met de kerst en andere dagen iets kunnen geven.
  Als je hulp nodig hebt zeg het dan ,ik help mee .
  Met elkaar en voor elkaar is het motto ….
  Gr Johanna

  • Marion schreef:

   Hallo Johanna,

   Wat heb je dit mooi omschreven. Dank je wel hiervoor! Ik laat zeker weten wanneer hulp nodig is en met 200 pakketten dit jaar zal die hulp hard nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.