8 redenen waarom je B12 tekort (Addison-Biermer) serieus moet nemen

clouds-sky-header-45632

Een blog met 8 redenen waarom je  B12 tekort (addison- biermer) serieus moet nemen (en je omgeving ook)

Addison-Biermer is een ziekte waar je vroeger dood aan ging. Gelukkig is dat nu niet meer het geval en kan de ziekte met een bloedonderzoek aangetoond worden. Bij een tekort krijg je injecties, meestal levenslang.

 1. Addison-Biermer kan erfelijk zijn. Het komt vaak voor dat meerdere gezinsleden een tekort hebben.  Het kan dus zijn dat in één gezin een ouder en alle kinderen een tekort hebben. Dat betekent vaak jaren daarvoor heel veel klachten, huisartsenbezoeken en je afvragen wat je kind mankeert.
 2.  Na een paar injecties kun je last krijgen van beginverergering. Dat betekent dat je je nog zieker kunt gaan voelen. Je kunt klachten krijgen die je eerst niet had. Neem dit serieus! Probeer naar je lichaam te luisteren. Heb je een gezin met kleine kinderen, dan wordt het lastig. Je moet er voor je kinderen zijn, maar je voelt je helemaal niet goed. De injecties doen zijn werk. Je lichaam is als het ware aan het herstellen en hier moet je doorheen. Het kan een paar weken duren maar ook maanden, of nog langer.  En hoe ga je dat combineren?
 3. Help, ik kan haast niets meer! Welkom bij de club. Ik bedoel het positief. Het is niet zomaar een vitamine tekort wat je hebt. Het is een serieuze ziekte! En wat zou het mooi zijn als iedereen die serieus nam. Artsen, familie, vrienden, noem maar op. Het is niet even een paar injecties en je bent er weer. Wat zou het mooi zijn als je gesteund wordt. Als er gevraagd wordt hoe het met je gaat.
 4. Blijvende klachten. Als je te lang met een tekort hebt doorgelopen, kan het zijn dat je een aantal klachten blijft behouden. Of dat je steeds een terugval hebt. Van de één op de andere dag kan het weer minder gaan. En dan heb je net die verjaardag waar je zo graag heen wil. Je weet dat als je heen gaat je je nog zieker gaat voelen. Je wilt wel, maar je lichaam laat het afweten.  Maar als je thuis blijft….
 5. Je sociale leven, welk sociale leven? Wat was dat ook al weer? Afspreken met vrienden, gezellig winkelen, weekendjes weg. Heel leuk allemaal maar met een chronische ziekte gaat dat niet altijd samen. En ga je wel een keer gezellig weg, is de kans groot dat je doodmoe thuiskomt. Eerst weer bijkomen. Maar gezellig heb je het wel gehad he!
 6. Mensen met B12 tekort (Addison-Biermer) zijn sterke mensen. Vaak hebben ze al jaren huisartsenbezoek, onderzoeken in ziekenhuizen achter de rug. Hebben ze heel veel klachten die je kunt hebben bij een tekort. En nog proberen ze door te gaan met hun leven, met hun werk. Voor de diagnose hebben ze al veel ziekten voorbij horen komen. Of zijn ze naar huis gestuurd met medicatie. Verkeerde medicatie. Ze hebben dus al heel wat meegemaakt voordat de diagnose bekend werd..
 7. Goed dat je nu de medicatie krijgt die je nodig hebt, injecties. Er zijn nog steeds heel veel mensen die ze niet krijgen terwijl ze die wel nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat artsen denken dat na een paar injecties de waarde wel weer goed is. De strijd die je moet leveren om weer gezond te worden….
 8. Indien je ze nog niet krijgt, ga ervoor! Zorg dat je gehoord wordt! Denk erom dat het om jouw gezondheid gaat!

Dit zijn nog maar een paar redenen, er zijn natuurlijk nog veel meer te bedenken. Welke goede reden heb jij?

 

10 gedachten over “8 redenen waarom je B12 tekort (Addison-Biermer) serieus moet nemen

 1. Berna schreef:

  Ik ben sinds kort bij de fb-pagina terecht gekomen maar er gaat een wereld voor mij open.
  Ik heb al een aantal jaren en B-12 tekort en krijg hiervoor 1 keer per 2 maanden een injectie via de huisarts. Verder heb ik nog wat auto-immuunziektes o.a. syndroom van Sjogren, reumatoide artritus, syndroom van Raynoud, Lychen Sclerose en na vroeger Polio te hebben gehad, nu Post-Polio. Na een gastrick-bypass moet ik ook multi-vitaminen slikken en ook nog kalk, magnesium en zinktabletten. Voor de R.A. krijg ik Prednison en Methoytexaat en moet ik foliumzuur slikken. Als ik het nu goed begrijp is de combinatie B12 en foliumzuur niet goed.
  Omdat ik zoveel verschillende dingen heb is het nooit tot mij doorgedrongen dat alle klachten die ik heb ook door het B12 tekort kunnen komen. Mijn vraag is nu kan je foliumzuur naast de B12 injecties gebruiken?

 2. Marion schreef:

  Hallo Berna,

  Bedankt voor je reactie. Foliumzuur en B12 injecties gaan wel samen. Alleen is het de vraag hoe hoog je foliumzuur (B11) is. Voor de vraag die je mij stelt wil ik je graag verwijzen naar deze Facebook pagina:
  https://www.facebook.com/groups/807408932663995/?fref=ts
  Misschien ben je hier al lid van, dan kun je hier je vraag stellen. Je krijgt dan een goed antwoord op je vraag of je wordt doorverwezen naar de bestanden. Ze zijn daar beter op de hoogte van het soort foliumzuur, de hoeveelheid enz.
  Ik wens je sterkte!

 3. Irene Poot schreef:

  Hoe weet je dat je vit B A12 tekort hebt, buiten de symptomen die genoemd zijn, hoeveel moet de waarde in je bloed zijn? Ik heb gehoord dat als het lager da 300 is dat je dan al te kort heb is dat zo?
  Gr. Irene

 4. Vida1 schreef:

  Hulp gevraagd?

  Ik ben 33 jaar, heb sinds de geboorte van mijn dochter de symptomen van B12 en begon met een waarde van 73….
  Hier kreeg ik 8x wekelijkse spuiten voor, helaas ging ik mij niet beter, maar slechter voelen…
  in de 4e week van de spuiten hebben ze mij op de dag van de spuit nogmaals gecontroleerd op b12 waarde deze was sky high volgens de arts, + 5000….
  Het is ook zwaar om een kind te hebben en Diabetes type 1, dus ga maar met een psycholoog praten…
  Dit leverde niets op, aangezien ik wel goed weet wat ik wil, maar mijn lichaam niet meewerkt.
  Ondertussen in de ziektewet gekomen en bij een werkcoach geplaatst, die bestempelde mij als een HSP, oftewel Hoog Gevoelig Persoon…. na aandringen bij de huisarts 3 maanden na de laatste B12 injectie een controle laten uitvoeren en de waarde was 312, op aandringen nog 6 wekelijkse injecties gekregen, doorverwijzing naar een Endocrinoloog (bleek achteraf een internist gespecialiseerd in Diabetes Symptomen) met de 6 injecties kon ik weer ” functioneren”, maar de pijn en tintelingen blijven… Nu wordt ik gecontroleerd op Corpaal Tunnelsyndroom, en ben nu weer 3 maanden zonder injecties, wat inhoudt, geheugenverlies, stemmingswisselingen, brandende tong, stress, tintelende handen en voeten tot s’nachts brandend aan toe…, slecht inslapen, licht slapen, wakker liggen….
  B12 is nu 350, voldoende en het is niet ongevaarlijk om zomaar B12 te blijven geven… volgens de huisarts….
  Huilen staat mij nader dan het lachen… ik wil zo graag, maar ik ben op, de last van mijn rugzak wordt zwaar…. gelukkig heb ik mijn partner, die dit voor mij schrijft, samen met mij, maar ik ben ten einde raad… Wat moet er gebeuren om wel serieus genomen te worden? Wie kan mij helpen?

  • Esterella schreef:

   Hoi, ik weet niet of je al contact gehad hebt met iemand, maar ik raad je aan op fb de groep B12 tekort, de vergeten ziekte op te zoeken, n schat aan informatie en ook voor je arts.

 5. Vida1 schreef:

  Hulp is er voor mij gekomen, gelukkig!!
  Ik ben er nog niet, maar krijg wel de juiste behandeling, via b12 instituut! Werkt je arts niet mee? Google ze en vraag om second opinion of doorverwijzing! Ik kan weer zelf typen, mijn dochter aankleden, wandelen… zijn 3 kleine dingen, maar beteken zoveel!! Iedereen die het zat is zoek contact met b12 instituut!! Ze helpen echt!

 6. Marike schreef:

  Lieve aanwezigen,
  Hopelijk een open deur voor jullie maar weten jullie dat je van vitamine B12 tekort op den duur ook neuropathie, m.n, dunne vezelneuropathie, kunt krijgen?
  Ik zit ook in een besloten fb groep, heb dunne vezelneuropathie, en daar gaat het heel vaak over B12 tekort.
  Bij mij is de oorzaak pre-diabetes, maar dat terzijde.

  Wilde jullie er op attenderen 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.