Hulde aan de arts

Er zijn gelukkig ook artsen die het op het gebied van B12 tekort wel goed doen. Vaak komen mensen meerdere keren bij de huisarts voordat de diagnose gesteld wordt. En hoe komt de arts aan het juiste behandelplan van B12 tekort?  Misschien wel nadat de patiënt informatie van internet heeft meegenomen. Maar het kan ook zijn doordat de arts zelf op internet heeft gezocht. Voor informatie over B12 tekort ben je op internet juist wel op het goede adres. De artsen die het wel goed doen op dit gebied mogen ook wel eens in het zonnetje gezet worden. Daarom keer hulde aan de huisarts!

En deze artsen mogen wel eens in het zonnetje gezet worden.

Het is normaal om als arts met de patiënt in gesprek te gaan. En met gesprek bedoel ik dus ook echt een gesprek waarbij de arts luistert en niet direct oordeelt. Er gaan soms jaren van klachten aan vooraf voordat iemand de diagnose B12 tekort krijgt. Vaak komt de patiënt met uiteenlopende klachten bij de huisarts en het is dan de taak aan de arts om met die klachten een goede diagnose te stellen. Toch komt ook de patiënt met de vraag of er getest mag worden op B12 tekort.

Het gebeurt helaas nog vaak dat patiënten te horen krijgen dat “het tussen de oren zit”. Terwijl ze zelf heel goed weten dat de klachten toch echt van B12 tekort komen en ze daar alleen door middel van injecties af kunnen komen. Natuurlijk kun je psychische klachten krijgen van B12 tekort, maar ook dan moet de arts injecties voorschrijven en niet zeggen dat je maar leuke dingen moet gaan doen om van de klachten af te komen.

De arts met kennis geeft de patiënt die  een B12 tekort heeft een opstartdosis injecties. En dus geen pillen. Want met die pillen gaat de waarde wel omhoog, maar gaan de klachten niet weg. De arts met kennis zal na een paar injecties ook niet kijken naar de waarde omdat dat geen enkele zin heeft.

Toch gebeurt het dat een patiënt met een B12 tekort naar huis wordt gestuurd met de zin: “haal maar een potje vitaminepillen bij de drogist”.  De waarde gaat omhoog maar de klachten zullen alleen maar erger worden.

De arts met kennis gaat na de opstartdosis niet kijken wat de waarde is. Deze is vaak  onmeetbaar hoog en dat moet ook. Zo kan de patiënt aan zijn/ haar herstel werken.

Er zijn nog artsen die na een paar injecties een bloedonderzoek laten doen om te kijken wat de waarde is. De arts ziet dat de waarde hoog is en zal de injecties stoppen. Hierdoor kan de patiënt blijvende schade krijgen.

De arts met kennis weet dat herstel van een B12 tekort vaak lang duurt. Bij sommige patiënten duurt het herstel kort maar bij anderen kan deze jarenlang duren. Frequent injecteren (vaak lang) is goed om te herstellen.

Er zijn artsen die denken dat na een paar injecties de patiënt weer helemaal hersteld moet zijn. Zeker omdat de waarde weer hoog is. Als dit niet zo is, zal de oorzaak wel ergens anders liggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in: .

Een gedachte over “Hulde aan de arts

  1. Tamara schreef:

    Mooi omschreven waarom het helaas nog dagelijks fout gaat. Artsen luisteren vaak slecht en vinden een mondige patiënt vaak een wijsneus. Maar helaas weten wij als b12 patiënten ondertussen dat de meeste artsen de materie totaal niet snappen. En dus mogen we blij zijn dat we leven in een tijd dat internet bestaat. Als patiënt kun je dan toch goede informatie vinden op betrouwbare site en begrijpen wij het als patiënt vaak beter dan veel huisartsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.